210 93.18.881, Κιν: 6945 89.56.89, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΜΑΝΤΖΑΣ, ΙΑΤΡΟΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ, ΟΜΗΡΟΥ 53 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης διεργασία των σμηγματογόνων αδένων η οποία εμφανίζεται και στα δύο φύλα κυρίως στην εφηβεία,όπου συνεχίζεται για ποικίλο χρονικό διάστημα και σε διαφορετικό βαθμό σε αυτούς που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση.Σε κάποιους η ακμή μπορεί να εμφανιστεί αργά στην εφηβεία η κατά την διάρκεια της ενηληκίωσης.

Εξαρση μπορεί να υπάρχει λίγο πρίν την αρχή της εμμήνου ρύσεως κατά την διάρκεια του μήνα,όπως έχει παρατηρηθεί σε αρκετές γυναίκες.Η ακμή συνήθως σταματάει μέχρι την ηλικία των 25 περίπου,αλλά υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να την εμφανίζουν μέχρι τα 40.

Οι βλάβες συνήθως εντοπίζονται στα μάγουλα,μέτωπο,πηγούνι,μύτη,κροτάφους ,αλλά σε πιό σοβαρές περιπτώσεις υπάρχουν και στους ,ώμους,πλάτη και στο κέντρο του στήθους. Η μορφή και τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά από την Ροδόχρου ακμή(acne rosacea),για την οποία υπάρχει αναφορά σε άλλο άρθρο.Στην κοινή ακμή παρατηρούνται σπυριά,φαγέσωρες,βλατίδες,εφελκίδες ,κυστικές διογκώσεις με έκκριση ορού και πύου που οδηγεί στην εσχαροποίηση και στην δημιουργία ουλών στην επιδερμίδα.

Ως αιτίες έχουν προταθεί διάφοροι παράγοντες όπως η υπερέκκριση και απόφραξη των σμηγατογόνων αδένων,επίδραση ανδρογόνων-οιστρογόνων,βακτηριακή μόλυνση,κακή διατροφή κ.λ.π. Η Ομοιοπαθητικη μέσα από ένα προσεκτικό και λεπτομερές ιστορικό έχει βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις,στον περιορισμό και στην εξάπλωση της δυσάρεστης κατάστασης όπως είναι η ακμή με υγεινό και χωρίς παρενέργειες τρόπο.